groendaken

Als hovenier zijn wij close met de natuur. Veranderingen blijven niet onopgemerkt. De bloeitijden zijn nu anders dan in de tijd dat ik de tuinbouwschool bezocht. Ook de vliegjes die in de zomer aan de auto bleven plakken, lijken te zijn verdwenen. Daar tegenover staat dat ziekten en plagen, die in warme en meer zuidelijke regio’s voorkwamen, hier nu bijna elke zomer vrij spel hebben. ‘Echte’ winters zoals vroeger kennen we niet meer, de droogteperiodes zijn langer en als er een flinke regenbui valt, moeten we de aanzienlijke hoeveelheid te verwerken water bewaken. Kortom, genoeg te doen!

De ontwikkelingen op gebied van tuin en milieu hebben niet stilgestaan waardoor wij als hovenier een positieve bijdrage kunnen leveren. Door rekening te houden met plantkeuze dragen wij bij aan de biodiversiteit. We kiezen bijvoorbeeld steeds vaker voor een mengsel van kruidachtige inheemse bloemen daar waar mogelijk is. En als we bestrijdingsmiddelen gebruiken, gaan we voor de biologische varianten die ook nog eens geweldige resultaten opleveren (mits juist toegepast). De laatste jaren is er veel bijgebouwd. De kavels daarentegen zijn er niet groter op geworden. Desondanks is er behoefte aan groen voor een fijne leefomgeving. Maar groen doet meer. Het zorgt voor verkoeling, waterberging en biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling en heeft bovendien een geluiddempende functie. Ruimtegebrek vraagt om creativiteit. 

Groendaken illustreren creatief gebruik van ruimtegebrek. Ze zijn in veel gevallen te plaatsen op een schuur, carport, fietsenstalling en zelfs op het huis. Naast de beleving zijn er veel voordelen te noemen. Ze zorgen  voor betere isolatie in de zomer en winter, bescherming van het dak, CO2 opname uit de lucht, verhoging van biodiversiteit en verminderde druk op het riool door grote waterberging. Hierdoor verstrekken veel gemeenten subsidie voor groendaken.

We hoeven niet noodzakelijkerwijs groene vingers te hebben om goed om te kunnen gaan met groen. Een meedenkende hovenier met oog voor de leefomgeving is het halve werk.

Voor meer informatie neem vrijblijvend contact met ons op.